Het Pachthof van Hertoginnedal aan de Moorselstraat 151 in Moorsel-Tervuren is sinds de 13de eeuw een belangrijk ankerpunt voor de streek. Sinds een kwarteeuw zijn de landbouwactiviteiten gestopt omdat bijna alle gronden in de omgeving verkaveld zijn. Door de  ligging in de dorpskern vormt deze unieke site met een oppervlakte van ca 7000 m2 de ideale locatie voor een meer solidaire en toekomstgerichte woonvorm dan in deze - dure - buurt het geval is. De huidige bewoners hebben ervoor gekozen om de bestaande gebouwen te integreren in een samenwoonproject rond het centrale erf.

 

BESTAANDE GEBOUWEN BEWAREN

De monumentale  schuur is één van de grootste nog bewaarde schuren in Vlaams Brabant en blijkt voldoende stabiel om na restauratie ingericht te worden met verschillende wooneenheden en een multifuctionele ruimte voor het Woonerf. Achter de schuur wordt een zwemvijver aangelegd.

 

Het woonhuis is omgebouwd tot kangoeroewoning voor twee gezinnen van verschillende generaties en ook boven de paardenstallen werd reeds een loft gemaakt voor een gezin. 

 

NIEUWE WONINGEN

 Reeds enkele decennia ontbreekt de noordoostelijke vleugel van de vierkantshoeve. Vroeger stond daar de 'grote remise': een halfopen gebouw waar de hooiwagens werden gestald.  Hier komt een nieuwe constructie met drie wooneenheden die uitgeven op het centrale erf.

Aansluitend hiermee ligt achter de schuur nog een weide, waar eveneens een nieuw woonhuis wordt gebouwd met twee wooneenheden.

 

ECOLOGISCH BOUWEN EN LEVEN

Het is een uitdrukkelijke keuze om, zowel voor de herinrichting van de bestaande gebouwen als voor de nieuwbouw, optimaal gebruik te maken van de meest recente ontwikkelingen op het vlak van ecologisch bouwen en leven.

 

Gemeenschappelijk wonen is hiervan een concrete invulling:  het gedeelde gebruik en onderhoud van een aantal voorzieningen leidt tot ruimtelijke winst en een lagere ecologische voetafdruk.

 

Er wordt ook bewust gekozen voor hoge duurzaamheidsmaatstaven: Bijna Energie Neutraal bouwen, het  efficiënter gebruik van de nutsvoorzieningen, gebruik van  hernieuwbare energie en regenwaterrecuperatie.

 

COHOUSING

Tussen de termen samenhuizen en gemeenschappelijk wonen kiezen wij de term 'centraal wonen'. Iedere bewoner of gezin heeft een eigen zelfstandige woning rond het centrale erf. Om voldoende privacy en rust te vrijwaren, beschikt ook iedereen over een privé tuintje en/of terras aan de buitenzijde van de gebouwen. Daarnaast delen wij een aantal gemeenschappelijke voorzieningen zoals de tuin en het erf, de zwemvijver, een gemeenschappelijke ruimte in de schuur met keuken en zithoek, de moestuin, een fietsenstalling, een bergruimte, een kleine wasruimte.

 

Het gemeenschappelijk samenleven heeft naast een economisch/ecologisch voordeel ook een sociale meerwaarde. Wij streven naar een grote diversiteit in de woongroep, met bewoners van alle leeftijden & verschillende achtergrond en een grote solidariteit onderling.